جراحی رباتیک قلب پیشرفتهترین دستاورد تکنولوژی در سیستمهای جراحی جهت به حداقل رساندن تهاجم در جراحیهای باز قلب است. این تکنیک نوین با بالا بردن دقت جراحی، جراحیهای کمتهاجمی قلب را بسیار ایمنتر میسازد؛ استفاده از کامپیوتر به عنوان رابط کاربری، لرزشهای نامطلوب دست جراح را فیلتر کرده و امکان انجام جراحیهای مشکل و پیچیده قلب را فراهم میآورد.
جراحیهای آندوسکوپیک به کمک ربات، جراحی آندوسکوپیک قلب را امکانپذیر میسازد. با بکارگیری این تکنولوژی، جراحی به کمک یک کامپیوتر انجام میگیرد. یک آندوسکوپ از طریق برشی در دیواره قفسهی سینه وارد میشود و دو ابزار دیگر جراحی از طریق برشهای کوچک دیگر وارد میشوند. جراح تصاویر ارسالی از آندوسکوپ را بر روی مانیتور مشاهده میکند اما به جای حرکت ابزار جراحی به صورت مستقیم، از طریق یک کنسول هدایت آنها را انجام میدهد. کامپیوتر حرکات دست جراح را تحلیل میکند و باعث هدایت ابزار جراحی متناسب با فرمان جراح میشود. این سیستم تمامی معایب هدایت دستی ابزارهای بلند جراحی را برطرف میسازد زیرا حرکت ابزار جراحی توسط کامپیوتر کنترل شده و در نتیجه لرزشها را حذف میکند. در حالی که جراحان میبایستی دورههایی را برای استفاده از این روش سپری کنند، بیشتر آنها پس از گذراندن دوره از هدایت ابزار جراحی توسط کنسولهای کامپیوتری اظهار رضایت داشتهاند.

جراحی قلب به کمک ربات پیشرفتهترین روش برای نزدیک کردن جراحی قلب باز به جراحی کم تهاجمی است که در آن میزان برش و آسیب به بافتهای بدن به حداقل میرسد. بیشتر جراحیهای کم تهاجمی از طریق عبور آندوسکوپ از یک برش بسیار کوچک انجام میپذیرد. تجهیزات جراحی نیز از داخل آندوسکوپ و یا از طریق برش کوچک دیگری عبور داده میشوند. در حالی که جراح، ناحیه جراحی را از طریق تصاویر ارسالی از آندوسکوپ مشاهده میکند، تجهیزات جراحی را برای تکمیل جراحی هدایت مینماید جراحیهای آندوسکوپیک برای دستهای از جراحیها که در آن، ناحیه تحت عمل حرکتی ندارد و برای جراحی احتیاج به انجام حرکات پیچیدهای نیست، مناسب هستند. در جراحی آندوسکوپیک قلب، حرکت دادن ابزار جراحی به صورت دستی میتواند دشوار باشد زیرا طول ابزار جراحی بلندتر از حد معمول است. این امر لرزش دستهای جراح را نیز تشدید میکند. در نتیجه جراحی . آندوسکوپیک، موفقیت کمتری در جراحیهای پیچیدهای چون جراحی قلب دارد که در آن قلب در حال تپش بوده و مانور ابزار جراحی پیچیده است.

مزایای جراحی رباتیک قلب
مزیت اصلی این روش نسبت به روش جراحی باز، کوچک بودن برش جراحی است. بنابراین بهبودی بعد از جراحی بسیار سریعتر خواهد بود. هر چند بهبودی سریع پس از جراحی برای بیمار مطلوب نیست اما هزینه کمتری را به همراه خواهد داشت.
معایب جراحی رباتیک قلب
با توجه به نوین بودن تکنولوژی جراحی رباتیک، از معایب اصلی این روش در حال تکامل بودن آن است. بهینه بودن عملکرد و ایمنی آن به طور قطع ثابت نشده و در تمام جراحیها مورد تأیید FDA قرار نگرفته است.
انواع جراحیهای رباتیک
در مواردی مانند جراحی بایپس، پزشک معالج میتواند جراحی رباتیک را تجویز کند. همچنین در شرایط زیر نیز جراحی رباتیک مورد استفاده قرار میگیرد:ترمیم و یا تعویض دریچههای سخت شده
فیبریلاسیون دهلیزی
برداشتن تومورهای قلبی
درمان بیماریهای مادرزادی قلب
مشکلات احتمالی
با توجه به اینکه جراحی رباتیک قلب، ریسکهای مربوط به جراحی باز قلب را به حداقل میرساند (عدم نیاز به برش استخوان استرنوم) بنابراین مشکلات این روش جراحی را نیز نخواهد داشت اما از آنجا که جراحی رباتیک همچنان نیازمند به بیهوشی بیمار است، مشکلات مربوط به بیهوشی را میتواند به همراه داشته باشد مانند:
حمله قلبیسکته
عفونت
مرگ